Wydawać by się mogło, że utrzymanie porządku w kuchni jest zadaniem niemal niemożliwym do wykonania. Wiadomo – codzienne przygotowywanie posiłków zawsze wiąże się ze stertą brudnych naczyń, pozostawionych resztek jedzenia, powyciąganych i porozsypywanych po całej kuchni produktów różnej maści oraz koszem pełnym śmieci. Bałagan powstały w ten sposób faktycznie może czasem wydawać się nie do ogarnięcia. Wystarczy jednak wpoić sobie (i wszystkim domownikom) kilka prostych zasad i wyrobić kilka nawyków, a zadanie utrzymania kuchni w należytym porządku może okazać się całkiem proste. Poniżej kilka cennych wskazówek, które pomogą Wam uniknąć niechcianego bałaganu w kuchni.

  1. PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW
    Na początek właściwe przechowywanie produktów. Aby uniknąć częstego problemu niechlujnie porozrywanych opakowań i wiążącego się z nim problemu porozsypywanych po całej kuchni płatków, makaronów, ryży itp. dobrze jest wyposażyć się w różnego typu pojemniki kuchenne. Mogą być one zarówno plastikowe, jak i szklane, przezroczyste, jak i kolorowe. Dobrze sprawdzą się również małe pojemniczki na przyprawy np. na obrotowym stojaku. Warto pamiętać także o tym, aby  wszystkie pojemniczki podpisać i uporządkować np. alfabetycznie, co tylko ułatwi wprowadzenie porządku w Twojej kuchni.

    img-22821
    (https://www.homebutik.pl/?ciag=k+liv&cena_od=&cena_do=&przyciskz=&search-type=0&action=search)

     

  2. STOJAKI NA AKCESORIA KUCHENNE
    W uporządkowaniu kuchennej przestrzeni z pomocą przychodzą również różnego typu stojaki – na pokrywki, patelnie, dozowniki czy na kubki. Dzięki nim pozbędziesz się bałaganu, zaoszczędzisz miejsce, a dodatkowo nadasz kuchennemu wnętrzu ciekawego wyglądu.
  3. KUCHENNY RELING
    Uporządkowania wymagają również przybory kuchenne takie jak łyżki do mieszania, łyżki cedzakowe, chochle,  łopatki itp. W tej kwestii najlepiej sprawdzi się reling kuchenny. Warto zawiesić go tuż nad kuchenką, tak aby w trakcie gotowania zawsze mieć pod ręką niezbędne przybory i nie musieć w pośpiechu wywracać w ich poszukiwaniu całej kuchni do góry nogami.
  4. ORGANIZER DO SZUFLADY
    Mówiąc o akcesoriach pomagających utrzymać porządek w kuchni, nie można zapomnieć o organizerze do szuflady. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie do segregacji sztućców, dzięki któremu widelce, noże i łyżki zawsze będą na swoim miejscu, a Ty z łatwością będziesz mógł po nie sięgnąć.

    85041_6504_0
    (https://www.homebutik.pl/jj-organizer-do-szuflad-na-sztucce-bialo-zielony-85041,k011003013,a2946.html)
  5. KOSZE NA OWOCE I POJEMNIKI NA PIECZYWO
    Częstą zmorą kuchni jest także brak wyodrębnionego miejsca na owoce i pieczywo. Skutkuje to toczącymi się po stole jabłkami, pomarańczami (niestety często nie pierwszej świeżości) czy pieczywem zapakowanym w nieestetyczne folie. Najlepszym i najprostszym sposobem na to są eleganckie kosz na owoce czy pojemniki na pieczywo, które odpowiednio dobrane mogą dodatkowo stać się prawdziwą ozdobą kuchni.
  6. WIESZAKI NA RĘCZNIKI KUCHENNE
    Nieodzownym elementem wyposażenia kuchni są także ręczniki i ściereczki kuchenne. Dobrze jest mieć powieszonych kilka szczególnie przy zlewie i kuchence, tak aby móc od razu usunąć powstałe zabrudzenia. I bezwzględnie należy pamiętać o ich regularnej i częstej wymianie.

    zz BLO_i_Taste_68101_Vindo_Handtuchh
    (http://www.blomus-sklep.pl/wieszaki,k011003025.html)
  7. NIEPOZOSTAWIANIE BRUDNYCH NACZYŃ W ZLEWIE
    Akcesoria organizujące przestrzeń kuchenną to jedno, drugie natomiast to proste nawyki, które należy w sobie wyrobić i przestrzegać ich na co dzień. Jednym z nich jest nawyk nie pozostawiania brudnych naczyń „na później”. Zlew pełen brudnych talerzy nie wygląda estetycznie, nie wspominając już o problemach z wyczyszczeniem zaschniętych naczyń. Myjąc naczynia – czy też wkładających je do zmywarki – tuż po ich użyciu możemy pozbyć się tym samym dwóch problemów jednocześnie.

    85089_2
    (https://www.homebutik.pl/jj-ociekacz-flume-s-zielony-30-7×30-7-cm-85086,k011003008,a8063.html)
  8. PORZĄDEK W LODÓWCE
    Kolejny ważny punkt to porządek w lodówce i pozbycie się nawyku przetrzymywania w niej dawno przeterminowanej żywności. Można by zadać pytanie – no ale po co przywiązywać do tego, aż tak dużą wagę, skoro jej wnętrza i tak nie widać na pierwszy rzut oka? Może i nie widać, ale z zaniedbanej lodówki mogą wydostawać się nieprzyjemne zapachy roznoszące się po całej kuchni, zniechęcające gości, jak i samych domowników.
  9. REGULARNE WYNOSZENIE ŚMIECI
    Podobnie jak i z zaniedbanej lodówki, tak i z przepełnionego kosza mogą wydostawać się nieprzyjemne zapachy. Nie zapominajmy także o tym, że kosz na śmieci to siedlisko bakterii i zarazków, których chyba nikt w swojej kuchni nie chciałby hodować, dlatego regularne opróżnianie kosza jest tak niezbędne.

  10. WSZYSTKO NA SWOJE MIEJSCE
    Na koniec została nam tak naprawdę najważniejsza zasada, bez której wyposażenie kuchni w nawet najbardziej wyszukane organizery i akcesoria porządkujące przestrzeń, nie będzie miało najmniejszego sensu. Zasada ta mówi o tym, że wszystko ma swoje stałe miejsce i  zawsze na to miejsce wraca. Każdy korzystający z kuchni powinien sprzątać po sobie i odkładać rzeczy na miejsca im przeznaczone. Jest to tak naprawdę najprostsza droga do tego, aby zawsze móc pochwalić się czystą i uporządkowaną kuchnią.

Wooden kitchen counter

Reklamy