Organizujecie w tym roku Sylwestra u siebie i szukacie inspiracji na sylwestrowe menu? Świetnie się składa, bo dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego – kolorowego, pysznego i dostarczającego mnóstwa zabawy. Co powiecie na własnoręcznie robione muffinki, makaroniki, pralinki, galaretki, a nawet lizaki? Pomyślicie, że banalne? Pomyślicie, że czasochłonne? Jesteście w dużym błędzie. Z marką Pavoni, przygotowywanie tych wszystkich smakołyków nabiera zupełnie nowego wymiaru. Spójrzcie tylko na niektóre propozycje, które możecie śmiało dołączyć do swojego sylwestrowego menu.

Wygląda zachęcająco? To bierzemy się do roboty! Co potrzeba? Gotowej formy, kilka prostych składników, chętnych rąk i głowy pełnej pomysłów.

Cały sekret tych wszystkich smakołyków tkwi w specjalnych formach, które wystarczy wypełnić masą, sokiem czy galaretką. Wszystko w zależności od tego, co chcemy przygotować, a przygotować możemy naprawdę wiele.

Na początek proponuję czekoladowe pralinki – z mlecznej, białej lub deserowej czekolady. Wszystkie sprawdzą się wyśmienicie. Czekoladę wystarczy rozpuścić, wlać do foremki i poczekać aż zastygnie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby smak pralinek wzbogacić bakaliami, likierami, syropami czy innymi dodatkami. Można stworzyć również pralinki dwuwarstwowe np. z warstwą białej i ciemnej czekolady, a dla fanów prawdziwych słodkości – połączenie karmelu i mlecznej czekolady.

Formy na pralinki doskonale sprawdzą się także do przygotowania małych, kolorowych galaretek czy domowych żelków. W pierwszym przypadku wlewamy rozpuszczoną galaretkę, w drugim ulubiony sok owocowy z odrobiną żelatyny i gotowe.

I jeszcze jedno bardzo fajne wykorzystanie foremek na pralinki – wlej wodę i zamiast tradycyjnych kostek lodowych do drinków, zaserwuj swoim gościom lodowe pieski, prosiaczki czy biedronki. Na sylwestrowym przyjęciu na pewno zrobią furorę :)

z1566_3240zdjid_0
(https://www.homebutik.pl/formy-do-pieczenia,k011003027.html)

Innymi smakołykami, które również z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom są makaroniki. Przepis na ich przygotowanie jest niezwykle prosty – białka, cukier puder, migdały i barwniki spożywcze, dzięki którym nadamy naszym wypiekom trochę koloru. W makaronikach nie może zabraknąć również nadzienia – w tej roli najlepiej sprawdzą się kolorowe kremy o stabilnej konsystencji.

z1575_3468zdjid_0
(https://www.homebutik.pl/formy-do-pieczenia,k011003027.html)

Sylwestrową zabawę możecie urozmaić serwując także własnoręcznie robione lizaki. Można wykonać je zarówno z czekolady, z mas jogurtowych, jak i z mas owocowych. Za pomocą foremek do lizaków można wykonać również kolorowe mini-ciasteczka na patykach. Dla lepszego efektu przygotowane słodkości można udekorować np. lukrem, cukrowymi posypkami czy kolorowymi polewami.

W całym tym zestawieniu nie może zabraknąć również tradycyjnych babeczek, ciasteczek czy muffinków. Dzięki formom Pavoni i te proste wypieki nabierają zupełnie innego charakteru. Bo co powiecie np. na muffinkę w formie filiżanki kawy albo na babeczkę w kształcie żaby czy na piernikowego diabełka? Pewnie samu już dobrze wiecie, komu z chęcią zaserwowalibyście w tym roku takiego diabełka, a komu aniołka :)

 

Sami widzicie również, że urozmaicenie sylwestrowego menu tego typu smakołykami może okazać się świetnym pomysłem, który dostarczy zarówno osobie przygotowującej przyjęcie, jak i gościom mnóstwa zabawy i  dobrego humoru. Możecie być pewni, że serwując takie menu Wasi goście będą mile zaskoczeni i w pełni usatysfakcjonowani kunsztem kulinarnym gospodarza.

Pozostaje zatem życzyć wszystkim udanej zabawy! :)

z2320_6068zdjid_0

Reklamy