Grill to chyba jedna z najczęściej wybieranych przez Polaków form spędzania wolnego czasu w okresie wiosenno-letnim. Grillujemy w ogrodzie, na działce, na tarasie. Grillujemy z rodziną, ze znajomymi, w duecie z ukochanym. I każdy z pewnością ma na to swój własny sposób. Najważniejsze, żeby było smacznie i przyjemnie. 

 

grilling-1081675_1920

 

Planując grilla w pierwszej kolejności należy pomyśleć oczywiście o tym, co chcemy zaserwować. Moim zdaniem najlepsze menu grillowe to połączenie tradycji z nowoczesnością, dzięki któremu będziemy mogli sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających gości. Co zatem powinno znaleźć się w takim menu? Kilka podpowiedzi poniżej.

 

 

 

Pomysłowe menu na grilla:

  • tradycyjna kiełbaska z grilla w nietradycyjnym wydaniu czyli kiełbasa owinięta cienkim plasterkiem boczku,
  • tradycyjna karkówka w piwno-musztardowej marynacie,
  • skrzydełka w miodzie,
  • grillowany boczek ze śliwką,
  • łososiowe szaszłyki w koperkowo-czosnkowej posypce,
  • grzanki z masłem czosnkowym,
  • bakłażanowe szaszłyki przekładane serem grillowym, plastrami papryki i cebuli,
  • pieczarki nadziewane fetą lub serem pleśniowym,
  • kukurydza w otoczce z masła czosnkowego,
  • szparagi z oliwnej kąpieli,
  • grillowane owoce (tak,tak – owoce!): banany, ananasy, jabłka czy gruszki,
  • szaszłyki na słodko (to też nie pomyłka :)) czyli pianki marshmallow w truskawkowo-jabłkowym towarzystwie,

W grillowym menu nie powinno zabraknąć również sosów, najlepiej oczywiście własnej roboty. Świetnie sprawdzi się sos musztardowy, czosnkowy, a także chyba ten najbardziej kojarzący się z grillem czyli sos BBQ. Dla kontrastu do nieco (powiedzmy sobie szczerze) ciężkich, grillowych potraw dobrze jest przygotować także lekkie sałatki ze świeżych sałat, pomidorów i ogórków.

barbecue-2187508_1920

Aby grillowanie nie było dla nas zbyt uciążliwe dobrze jest wyposażyć się także w narzędzia ułatwiające przygotowywanie potraw. W pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o ostry nóż, który przyda się do krojenia mięs i nacinania kiełbasek. Jeśli chcemy być bardziej profesjonalni, możemy nawet zaopatrzyć się w kilka noży – nóż do mięsa, nóż do steków, nóż do warzyw, nóż do pieczywa itd. Natomiast już w trakcie samego grillowania, pod ręką dobrze jest mieć specjalny widelec, szczypce i łopatkę. Z ich pomocą z łatwością obrócisz piekące się mięso czy warzywa i równie komfortowo ściągniesz je z rusztu. Tego typu zestaw czyni ponadto grillowanie bezpieczniejszym – posługując się widelcem czy szczypcami unikniesz oparzenia. Jest jeszcze jeden duży atut profesjonalnego sprzętu do grillowania. Dzięki niemu łatwiej jest utrzymać „w całości” przygotowywane przekąski – mięso, szaszłyki czy faszerowane warzywa nie rozlecą się na kawałki w trakcie przewracania na ruszcie.

(https://www.homebutik.pl/grill,k007008.html)

Przy organizacji grilla nie możemy również zapomnieć o akcesoriach do rozpalania, zimnych napojach, odpowiedniej ilości naczyń i sztućców, muzyce w tle, może nawet parkiecie do tańczenia, a do tego wszystkiego oczywiście o dobrym humorze :)

 

 

 

Reklamy